T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MANİSA / SALİHLİ - Salihli Bilim Ve Sanat Merkezi

COĞRAFYA

NEDEN COĞRAFYA?

 

            Coğrafya, İlkçağ ve Ortaçağ'daki tasvire dayalı yapısından uygulamanın daha çok içinde olduğu bir yapıya doğru gelişme göstermektedir. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde gezdiği yerlerle ilgili söyledikleri artık deneylerle ortaya konulabilmektedir. İbn-i Batuda ve Marco Polo gibi seyyahların gezdikleri yerlerle ilgili yaptıkları ekonomik ve sosyal hayat değerlendirmeleri günümüzde bilimsel yöntemlerle yapılmaktadır. Coğrafyada sıkça kullanılan "monografik etüd" yöntemi bu bilimsel yöntemlerin başında gelir.

            Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde coğrafya biliminde de değişim olması son derece doğaldır. CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) artık hayatın içinde hatta stratejik alanlarda kullanılmakta bu da coğrafyanın artık daha çok hayatımızda olduğunu kanıtlamaktadır.

            Coğrafya, diğer bilimlerden farklı olarak hem sözel hem de sayısal sayılabilecek bir bilim alanıdır. Beşeri coğrafya bu bilimin sözel yüzünü, fiziki coğrafya ise sayısal yüzünü yansıtmaktadır. Her iki kısımda da oldukça popüler konular vardır. Klimatoloji, jeomorfoloji, hidroğrafya, kartoğrafya, biyocoğrafya, nüfus, ekonomi, siyasi coğrafya gibi birçok alt disiplin oldukça zengin bir konu dağılımına işaret etmektedir.

            Son derece renkli konulardan oluşan coğrafyanın sadece anlatıma dayalı olması beklenemez. Görsel unsurların en fazla kullanılması gereken bilim coğrafyadır. Bunun yanı sıra maket çalışmaları, deney çalışmaları ve diğer uygulamalı etkinlikler için geniş bir yelpazede çalışma imkanı bulunmaktadır.

            Bu anlamda, Bilim ve Sanat Merkezlerinde coğrafya eğitimi üstün yetenekli öğrencilere farklı bir bakış açısı kazandırmaktadır. Geleceğin bilim insanları, siyasetçileri ve sanatçıları coğrafyayı anlamdırarak, yaşadıkları çevreye farklı bir gözle bakabileceklerdir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.11.2016 - Güncelleme: 13.11.2020 12:44 - Görüntülenme: 628
  Beğen | 0  kişi beğendi